De markt voor het Europese wegvervoer groeit dit jaar met 4,9%. Over 2021 was dit percentage nog 9,4%. Dat verwacht Transport Intelligence (Ti), marktonderzoeker van de transportmarkt. Redenen voor de groeivertraging zijn de inflatie en personeelstekort.

In 2021 nam de vraag naar wegvervoer sterk toe door het heropenen van de retailmarkt in Europa na de coronacrisis. De verwachting is volgens Ti dat het herstel van de transportsector wel doorzet in 2022, maar op een lager tempo dan vorig jaar.

De huidige hoge inflatie zorgt voor stijgende kosten voor transporteurs. De dieselprijzen liggen bijvoorbeeld een stuk hoger dan vorig jaar. Ook zijn er zorgen over de personeelstekorten in de transportsector. Eind 2021 stonden in heel Europa rond de 400.000 vacatures open voor vrachtwagenchauffeurs. Dit aantal zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar verder toenemen.

Op de lange termijn wordt desondanks een groei van de markt verwacht. Volgens Ti zal de wegvervoerssector in 2026 ruim 23,1% groter zijn dan in 2019, het jaar voor de pandemie.

Heeft u vragen over het transportrecht? Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

 

Bron: Nieuwsblad Transport

1 augustus 2022