Tijdens de avondklokrellen deed een jongen van dertien mee aan de plunderingen van een Jumbo-supermarkt in Eindhoven. De jongen gooide onder meer met stenen door ruiten op het station en deed, zoals gezegd, mee aan de plunderingen. De schade bedroeg € 18.000,- en moet vergoed worden door zijn ouders.

De ouders dienen deze schade te betalen op grond van artikel 6:164 BW. In dit artikel is bepaald dat schade niet toerekenbaar is aan een kind jonger dan veertien jaar. Voor deze leeftijd geldt dan ook een risicoaansprakelijkheid voor de ouders. Dit wil zeggen dat ouders hoe dan ook aansprakelijk zijn voor de schade veroorzaakt door het kind, óók als de ouder geen feitelijke invloed had op het gedrag van het kind.

In deze zaak maakt het dus niet uit of de ouders iets hadden kunnen doen aan het feit dat de dertienjarige jongen buiten was. Ze zijn hoe dan ook aansprakelijk voor de schade die hij veroorzaakt heeft.

Heeft u vragen over de risicoaansprakelijkheid van kinderen, of over het aansprakelijkheidsrecht in het algemeen? Neem gerust contact op met John Wolfs.

22 april 2021

Bron: NOS